Училища

Делят учебниците на части, за са олекотят раниците

Единият вариант, който МОМН подготвя, за да спаси децата от тежките чанти е да ги натовари с по-леки учебници. Това ще стане, ако те се разделят на части, коментира пред Стандарт експертът от ведомството Пенка Иванова.

„Съществува идея учебниците да бъдат нещо като класьори. Помагалото по един предмет може да се раздели на два или три модула“, обясни тя.

Друг пример е учебникът по „Човек и природа“, който спокойно може да се раздели на три – физика, химия и биология, добавя Иванова.

Според нея олекотяването в този случай е гарантирано, но „страничният“ ефект от цялата трансформация е, че учебниците ще се оскъпят допълнително. Това не засяга пряко родителите на децата, „засегнати“ от неудобството на тежките раници в момента – тези до седми клас. За тях те ще останат безплатни, както и досега.

Друг вариант за олекотяването е по-тънката хартия. Това беше препоръчано наскоро от здравното министерство. Не всяка по-лека хартия обаче е годна за употреба в този вид, тъй като трябва да „издържи“ на множество схеми, илюстрации и графики. Съвсем друг е въпросът, че ще е по-нетрайна.

В момента просветните експерти чакат от здравните си колеги одобрение на варианта за деленето на учебниците. Съгласно изискванията на здравното ведомство раницата на едно дете не може да надвишава 15 на сто от теглото му. Това означава, че 30-килограмов първолак може да носи максимум 4,5 килограма раница.