Учители

Делегираните бюджети – наказание или алтернатива!?

„Идеята „Делегиран бюджет“ по мое скромно мнение е прекрасна, друг е въпросът, как се управляват парите и определят приоритетите. Това коментира във форум във фейсбук преподавател по така деликатната и болна тема за делегираните бюджети. Читателят ни обаче споделя и още нещо. Според него, има едно малко условие и то е – учениците в училище да бъдат не по-малко от 100! Все пак, той споделя, че това, че се злоупотребява с надуване на отделни паралелки, си остава субективна неуредица!

Темата провокира разговор между преподаватели и експерти, като в него се всключи и друг преподавател, според когото нещата стоят малко по-различно и внася нов ракурс. „А Вие колеги, какво очаквахте от Орешарски и Вълчев, че ще ни простят за стачката….”. Дали делегираните бюджети са били вид „наказателна акция” спрямо учителите, заради това, че си позволиха да стачкуват, дали това е било планирано преди, или пък има и от двете по малко, е отделен въпрос, на който категоричен отговор едва ли ще открием. По-нататък се дава не особено ласкава оценка и за ръководството на МОН, както и за ръководството на синдиката на българските учители.

Според друг преподавател, оставил мнението си във форума, „другият минус на делегираните бюджети е създаването на огромни училища с над 1000 ученици”.

Учител е оставил и мнението си по темата, като споделя позиция  в съвършено противоположна посока: „…Аз пък ще коментирам от позицията на учител с препълнена паралелка-28. Училището ни е централно в голям град и е предпочитано от родителите. Заплатата ми е със 100 лева по-голяма от колеги, работещи в близките села – с по 14-16 деца. Мисля, че е справедливо парите да следват учениците…”, споделя читателят ни.

Едно е сигурно, темата актуална и не просто е такава, а става все по-актуална във вихъра на събитията напоследък. Основното обвинение към ръководителите на системата на образованието е, че се поставя като водещо количеството пред качеството.

А какво ще направи новият министър, който и да е той-служебен, или редовен, дали предстои някакъв ремонт на делегираните бюджети, дали пък те ще отпаднат, това предстои да видим.

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

Източник: teacher.bg