Институции

Двумесечна кампания за безопасност в интернет започна в Ямбол

По инициатива на Областна дирекция на МВР – Ямбол и с участието на Международната академия за обучение по киберразследвания и Националния център за безопасен интернет от 6 ноември стартира двумесечна информационна кампания „Безопасност в Интернет“.

Кампанията беше обявена на пресконференция с участието на областния управител Димитър Иванов, директора на Областна Дирекция на МВР Генчо Иванов, служители на ГДБОП Сектор „Компютърни престъптления“, председателя на Управителния съвет на Международната академия да обучение по киберразследвания Албена Спасова и координатора на Националния център за безопасен интернет Георги Апостолов.

На 6 ноември в ГПЧЕ „В.Карагьозов“ – Ямбол около 80 ученика от 7 и 8 клас участваха в първата дискусия по темата с лектори – Албена Спасова, Георги Апостолов и служители от сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт“ към ГДБОП. На 7 ноември обучително занятие беше проведено и с около 80 ученика от 4 до 7 клас в ОУ „П.Р.Славейков“ – Ямбол.

В рамките на кампанията, която е насочена както към ученици, така и към техните родители, са изработени плакат и клип по темата, които ще бъдат разпространени в училищата. Двеминутният клип насочва децата как да търсят помощ при злонамерени атаки, когато са онлайн. Той ще бъде използван и в часовете по Информационни технологии. На сайта на Областната дирекция, в раздел „Полезна информация“, е поместена информация за децата и техните родителите, съдържаща най-често срещаните заплахи в интернет-пространството. Освен това има насоки, как да бъде създадена една по-благоприятна среда при сърфиране в световната мрежа. В продължение на два месеца във всички учебни заведения в областта ще се провеждат открити беседи на тема „Злонамерените атаки в Интернет и как да се защитим“.