Ученици

Двойно повече ученици ще работят през ваканцията

Двойно повече непълнолетни тази година ще подпомагат семейния бюджет през лятото, показват данните на Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“. За първите четири месеца на 2018 г. са издадени 587 разрешителни за работа на лица под 18 години, докато за същия период на миналата година те са били едва 212.

Пикът на издаване на разрешителни обаче обикновено е в края на май и началото на юни. И все пак броят им зависи от процесите на пазара на труда. От инспекцията обясняват, че при висока безработица се наемат по-малко непълнолетни лица, тъй като се назначават чакащите в бюрата по труда. Бум на работещи подрастващи се наблюдава при липса на работна ръка, каквато е ситуацията в момента според работодателите.

Другият важен фактор, който влияе, е икономическата криза. През 2009 г. – първата година на кризата, броят на трудовата заетост на непълнолетни пада наполовина и е едва под 3000. Докато през изминалата година са издадени около 7000 разрешителни. „Предвид ограниченията от страна на законодателството спрямо работната среда, обикновено те биват наемани в хотелиерството, ресторантьорството и търговията“, обясниха от инспекцията по труда. Най-често работещи непълнолетни можем да срещнем в морските курорти, Добрич и София.

Желанието за работа при тези, които не са навършили 16 години, пък все още е малко, а броят им през годините е константен. Отказите за сезонна заетост при подрастващите също не са много. Те са свързани с места, където е забранено непълнолетни да извършват дейност. Такива са всички дейности, които могат да навредят на тяхното здраве или психика, не е позволено и изпълняването служебни задължения в токсична или канцерогенна среда. Целта е избягване на наследствени генетични увреждания, обясниха от инспекцията по труда.

Източник: monitor.bg