Ученици

Двойно повече са кандидатите за ромските стипендии

„По проекта за стипендии за подкрепа на ромски ученици да завършат успешно средното си образование, към момента 1300 са кандидатствалите ученици, като кандидатите са два пъти повече от стипендиите“, обясни министърът в оставка Меглена Кунева.

Проектът е по инициатива на Ромския образователен фонд, създаден в рамките на Декадата на ромското включване – през 2005 г., с решение на правителството между България, Хърватия, Чехия, Македония, Сърбия, Черна гора и Словакия.

За две учебни години проектът ще се финансира с общо 561 400 евро, като 343 320 евро са от Ромския образователен фонд, а съфинансирането от МОН е 218 080 евро.

По проекта за ромските стипендии Центърът за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства към МОН е бенефициент.

„Целта на проекта е да се подобрят образователните резултати на ромските ученици и те успешно да завършат средно образование, което ще даде занапред „повече въздух“ за нашата икономика и социална политика“, коментира Кунева.

„Парите за стипендиите за 700 български ученици от ромски произход в гимназиален етап ще се предоставят изцяло от Ромския образователен фонд“, уточни Кунева.

Тя допълни, че от бюджета ще бъдат изплатени възнагражденията на 150 български учители, които ще контролират посещаемостта, резултатите на учениците и ще представят редовен отчет за всяко дете в проекта.

Източник: dnes.bg