Училища

Две училища в Добрич са пред самозакриване

Тревожни новини относно бъдещето на две гимназии в Добрич, дойдоха от местния регионален инспекторат по образованието. Неговият шеф Петър Петров обяснява, че професионалните училища по механотехника и строителство са пред самозакриване.

Нито един от завършилите осми клас не е пожелал да учи там, обяснява Петров, цитиран от „Монитор“.

„Очертава се приемът да е нулев тази година за двете гимназии, което на практика ще ги обрече на самозакриване. Картината ще стане ясна седмица преди началото на учебната година. Ако се запази обаче тази трайна тенденция, то наесен в гимназията по механотехника ще учат 43-ма ученици, а в гимназията по строителство – малко над 60. За тези две учебни заведения зимата се очертава да е много тежка, тъй като няма да могат да се самоиздържат“, споделя притесненият Петров.

Проблемен е приемът не само там. В Балчик едва десет са се записали в девети клас в Професионалната гимназия за кадри в обслужващата сфера. Там обаче се очаква да се сформира маломерна паралелка.

Петров споделя още, че планираните ремонти в училищата в областта вървят по план и всички ще са привършили за началото на учебната година.

Нормално е преминал приемът на деца след завършен седми клас, като всички заявени паралелки в областта са попълнени.