Училища

Две петици за добра гимназия

Две петици на изпитите по български и математика в седми клас тази година ще бъдат достатъчни за прием в добра гимназия в София, сочи статистиката, публикувана на страницата на регионалния столичен инспекторат.

Оказва се, че сборна оценка от двата изпита 10 ще успее да вкара детето в някоя от търсените гимназии, пише „Стандарт“.

Свободните места в т. нар. елитни езикови училища, които обикновено са в топ 10 по бал, тази година са около 1500. Учениците, които имат сбор от двете си оценки 10,150, са 1560. От тях 674 са момчета, а останалите – момичета, което показва, че за поредна година на силния пол ще бъде по-лесно да се класира в добра гимназия там, където приемът е по квоти.

Отделно от това тези деца имат възможност да кандидатстват и в държавните училища към Министерството на културата като НГДЕК, а някои вероятно ще се насочат и към частни училища, затова балът може би ще падне още малко. В рамките на страната статистиката сочи, че едва около 4000 ученици вероятно ще останат без място. Проблемът обаче е, че битката е огромна за добрите училища, където понякога кандидатстват и по 20 души за едно място, а в същото време се закриват професионални паралелки, които не успяват да съберат нужния брой желаещи.

Източник: Стандарт