Учители

Две имена се спрягат за нов образователен министър

Имената на Мариана Георгиева-Бенчева и на Анелия Клисарова се завъртяха в медийното пространство по темата за състава на новото българско правителство и по-специално за поста на министъра на образованието.

В някои дописки от последните минути категорично изпъкна Проф. Марияна Георгиева – Бенчева, която е езиковед, специалист по синтаксис. Била е директор на дирекция „Студенти и специализанти“ в образователното министерство в продължение на няколко години.

Медиите или са раздвоени от неточни информации или допускат грешка, като в някои от текстовете си слагат същото име и пред това на спортното ведомство.

В същото време обаче електронното издание „Дневник“ се позовава на свои източници като обявява Анелия Клисарова като най-вероятният министър на образованието.

Тя е ректор на Медицинския университет във Варна и новоизбран депутат от политическата формация, на която в момента е предоставен мандат за съставяне на правителство. На 26 май тя беше представена като кандидат за кмет на Варна, издигната от инициативен комитет, оглавяван от Янка Порязова.

Към настоящия момент все още няма официална информация за състава на кабинета, който ще бъде предложен на гласуване в Народното събрание до края на седмицата.