Ученици

Два златни медала за България от Балканската олимпиада по информатика

Два златни медала спечели България на Балканската олимпиада по информатика, която се проведе тази седмица в Русенски университет „Ангел Кънчев“, информирa technews.bg.

Христо Венев, ученик в Софийската математическа гимназия, и Енчо Мишинев от Математическата гимназия в Ямбол грабнаха най-високите отличия, а третият златен медал завоюва Марко Станкович от Сърбия.

В допълнение, 7 сребърни и 11 бронзови медала бяха разпределени от организаторите сред най-добре представилите се участници от официалните отбори на балканските страни. Състезателите от B отбора на България и отбора на Русе спечелиха 1 сребърен и 5 бронзови медала, съобщиха от Русенския университет.

В олимпиадата тази година участваха 50 състезатели от 11 страни – Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Кипър, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора.

Като страна домакин, България се представи с два национални отбора, а Русе също имаше свой тим. Задачите, които решаваха състезателите тази година, са били предложени и написани от бивши участници в олимпиади по информатика. Следващото издание на Балканската олимпиада по информатика ще се проведе в Кипър.