Мнения

Два задължителни чужди езика за всеки ученик – възможно ли е?

Европейската комисия предвижда една инициатива, според която всеки ученик от ЕC трябва да научи поне два европейски езика освен майчиния си. Според зам.-министъра на образованието Деница Сачева това е шанс за българския език, тъй като той ще се изучава в другите европейски държави.

Шефката на Дирекция „Съдържание на предучилищното образование“ в МОН Евгения Костадинова пък се похвали, че всъщност тази идея за България вече е осъществена.

„Не само по новите учебни планове се предвижда изучаването на два чужди езика от всеки български ученик, независимо дали учи в общообразователно или в професионално училище, но също така и по стария действащ закон, който беше отменен“, коментира тя пред БНТ. Според нея препоръка всъщност е изпреварена от процесите, които протичат в нашата страна.

Директорката на 18 СОУ „Уилям Гладстон“ допълни, България е на първото място по интерес на учениците към чуждите езици. „България има изключителна школа по отношение на ученето на чужди езици. Дигитализацията също навлиза и ученето на чужди езици би трябвало да не е толкова самотно занимание, а да се превърне във възможност за бързо учене на чужди езици“, посочи тя.

Факт е обаче, че има българчета, които не говорят дори и българския език. Това са деца от малцинствата и за тях има специално допълнителни занимания, обясни Костадинова.

Източник: dnes.bg