Училища

Дванайсет университета вдигат таксите

С между 10 и 100 лв ще бъдат увеличени таксите в дванайсет български университета от новата учебна година, става ясно от условията за приемане на студенти, които престои да бъдат утвърдени от правителството, пише „Труд“.

Повече пари ще плащат студентите в Пловдивския университет, в Бургаския университет “Проф. д-р Асен Златаров”, в Югозападния университет и в този в Шумен, както и в техническите университети в София и Габрово. Вдигат таксите и в Аграрния университет в Пловдив, в Тракийския в Стара Загора, в Икономическия университет във Варна, в Националната художествена академия, във ВТУ „Тодор Каблешков“ и в Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Повечето ВУЗ-ове запазват таксите си и това са по-популярните. Тройката на най-добрите в класацията на Института за национална политика (ИНП) – УНСС, Медицинския в София и СУ. В тази група влизат още Великотърновският вуз , Русенският университет, ТУ-Варна, УАСГ и медицинските университети в Пловдив и Варна.

В няколко висши учебни заведения има вдигане на сумите за кандидатстване, които са между 5 и 10 лв. Това са Бургаския, Благоевградския, Шуменския университет, Университета по хранителни технологии-Пловдив, Медицинския университет в Плевен и Университета по библиотекознание.

През новата учебна година висшите училища ще могат да приемат 70 259 студенти. Най-малко ще плащат бъдещите педагози и специалностите администрация и туризъм – между 300-420 лева.

Най-висока е таксата за медицина и изкуства, която е между 540 лв. и 1500 лв, уточнява още изданието.