Ученици

Да се промени политиката на ниски оценки!

Трябва да насочим всички усилия към това да променим политиката на ниски оценки. Не може да се каже, че випускът е по-слаб от предходните, но показва, че концентрацията е много ниска, не се чете целенасочено, каза заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов, пред btv.

По думите му, в момента се намираме в една последователност на промяна на много образователни дейности и политики. Следващата година с голяма сигурност трябва да променим начина, по който става оценяването на учениците, защото тазгодишната скала от 2 до 6 явно не показва вече достатъчно добре степените на подготовка на учениците.

Стана ясно, че целта е за всяка една точка да се знае, че е точка, че е позитивна и налична. Ако са постигнати резултати за 30 точки, това не означава, че ученикът не знае нищо, а, че той знае именно като за 30 точки и мястото му е в съответната гимназия, съответстваща на тези 30 точки, обясни Стаматов.

Наличието на дисциплинираност, на строгост, създава една допълнителна възможност да се възпре всякаква идея за преписване. Това трябва да продължи, защото не може един ученик да отива на изпит като на разхока и да знае, че там ще може да препише. Много хора ни упрекнаха, че са били ползвани драконовски мерки, но аз мисля че това са съвсем нормални и цивилизовани мерки, които поставиха учениците на равни начала. Известен пробив обаче имаше и в тази посока има какво още да се направи, категоричен беше образователният заместник-министър.

Всички образователни промени, които се подготвят от министерския екип, са насочени именно към това, в което сме се вслушали, давано като съвети от страна на колегията въобще, потвърди Стаматов. Става дума за повече  възможност за създаването свободно време, за да може по-пълноценно да се затвърждава материалът, а не да се препуска през него. Още тази година това влиза в ход за първи и пети клас. През следващата година ще продължи и за втори, шести и осми клас.

Тази последователна тенденция ще бъде в ход през следващите четири години. Именно тогава ще стане ясно, какво е необходимо отново да се промени, отбеляза заместник-министър Стаматов. 

Снимка: www.cross.bg