Училища

Даряване срещу волята – масова практика в училища и детски градини в София

Настоятелства на детски градини и училища принуждават родители да даряват средства против волята им – сигнализират родители.Тази практика остава масова на територията на София, въпреки изпратеното през септември до всички директори писмо от образователния министър Красимир Вълчев. В него той определи начина, по който могат да се подпомагат образователните институции.

„Даренията“, които родителите правят в началото на всеки срок в училищата са между 10 и 50 лева и се водят доброволни. В детските градини сумата стига до 100 лева, но тя е за цяла година. Една бърза сметка показва, че при 25 ученика средно в един клас се събират между 300 и 1000 лева, а в една група в детската градина- около 3000 лева. Малко са родителите, които се осмеляват да говорят пред камерата ни, защото се страхуват гневът на учителките да не се стовари върху децата им.

„Класните ръководители непрекъснато подсещат тези, които примерно не са дали пари да дадат тази сума. То ако е дарение не би трябвало първо да е фиксирана сумата и второ не би трябвало да бъдем подсещани. Досега не сме видели на сайта на училището някакъв финансов отчет за парите, които са събрани, за парите, които са изразходени – за какво са изразходени, така че няма никакъв отчет“, споделят родители.
Венета Арабска, родител: „Моето впечатление е, че децата и родителите не получават внимание. На тях се гледа като на едни касички, които да бъдат източвани непрекъснато.“

А там, където се дава някакъв отчет, се оказва, че сумите се използват за дофинансиране на бюджета на училището или детската градина.

В училищата като причина да се събират средствата се изтъква подобряването на материалната база. Тази инициатива обаче е по желание на настоятелствата, които са неправителствени организации с нестопанска цел. Това обяснява пред БНТ директорът на 10-то училище Нели Филипова, за което също получихме сигнал, че даренията са със задължителен характер.Тя заяви, че от нас научава, че средства се събират по списък и се прави такъв дори и на тези, които не желаят да дарят. Обеща да направи провека и да ни информира за резултата от нея.
Дадохме списък на училищата и детските градини, за които имаме информация, че порочната практика продължава на началника на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева.

Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието в София: „За тези сигнали, които вие ще ми предоставите това са 8 училища и 5 детски градини поне на този етап, ние ще сезираме СДВР.:

Освен да подаде сигнал към Икономическа полиция, Ваня Кастрева обеща да извършат и проверка. Ще сигнализират и Столичната община за детските градини, които са на нейно пряко подчинение. Кастрева е категорична, че принуждаването на родители да даряват средства е злоупотреба със служебно положение и апелира чрез нас, тази практика да се прекрати.

Според нея, плащането на нерегламентирани такси е абсолютно недопустимо и в никакъв случай парите на родителите не трябва да се използват за дофинансиране на бюджета на образователните институции. Каза, че ако някъде има финансов недостиг, то разговорът трябва да се проведе с отговарящата за финансирането им страна, а не родителите да се превръщат в спонсори по неволя.

Източник: news.bnt.bg