Институции Мнения Ученици

Дамянова: Промяната за детските не е насочена към определена етническа група

Предлаганите нови мерки за спиране на социалните помощи при отсъствие на детето от училище са радикални, но целят да обърнем вниманието на родителите към образованието.

Това коментира председателят на комисията по образование и наука от ГЕРБ Милена Дамянова пред bTV. Предлаганите текстове в закона предвиждат санкцията да се задейства, ако в рамките на месец са направени отсъствия повече от 3 дни за дете в предучилищна или 5 учебни часа за ученик.

Дамянова припомни, че чрез механизма за включване в училище са приобщени над 40 000 деца, но сега трябва и да се задържат. „Промяната наистина е радикална, но едва ли има някой, който иска да плаща социалните помощи на човек, който не спазва правилата”, каза още тя.

Председателят на комисията по образование и наука бе категорична, че законопроектът не е насочен към нито една етническа група, а е национален и цели по-добро развитие на страната ни. „Това отделно не е мярка само в нашата държава, а и в редица европейски страни”, обясни Дамянова.

Тя каза, че след срещата с „Воля” са получили тяхната подкрепа, а законът би трябвало да влезе в сила от следващата учебна година.

Източник: actualno.com