Мнения

Дамянова: За наука в бюджет 2018 г. има 121 млн. лв. повече сравнение с 2017 г.

За наука в бюджета за 2018 г. са разчетени близо 121 млн. лв. повече сравнение с 2017 г. Това заяви председателят на Комисията по образование и наука Милена Дамянова в декларация от името на ПГ на ГЕРБ по случай Деня на народните будители, предаде БГНЕС.

„Днес славим делата на своите просветители, книжовници и революционери и палим факли за знанието, образоваността и националната ни идентичност. Веднъж в годината напомняме на себе си като народ, че просветлението е в основата на това да ни има през вековете“, каза Дамянова. „Пламът на факлите ни кара да не забравяме, но делникът ни задължава да работим за това да има какво да помним и да учим поколенията какво е род, Родина, нация, българщина, да се грижим знанието да ни пази като нацията, както са правели будителите от Възраждането до ден днешен“, подчерта депутатът от ГЕРБ.

Дамянова добави, че ГЕРБ обяви образованието за приоритет в управленската си програма. Всеки ден работим за политики, които гарантират икономическа стабилност на държавата и лична реализация на всеки човек, посочи председателят на Комисията по образование. „В проектобюджета за 2018 г. са предвидени над половин милиард лв. Повече за образование и наука. Това са средства за конкретни дейности, които заложихме в Закона за училищното и предучилищното образование и Закона за висшето образование, за които имаме поет политически ангажимент. Не става дума за някакви пожелания за бъдещето или неясни промени, а за конкретни стъпки-като всяко дете да получава детска градина или училище, всеки учител да има средствата да работи професионално и да гради собствената си кариера“, увери Дамянова.

Тя изтъкна, че 16 пъти повече са средствата за развитие на професионалното образование, което е красноречив знак колко важно е то за икономиката. Всеки млад учител или учен ще има допълнителна подкрепа, за да се развива професионално и да избира образованието и науката за своето развитие, коментира Дамянова. „За наука в бюджета за 2018 г. са разчетени близо 121 млн. лв. повече сравнение с 2017 г. С ръста на разходите за наука се осигуряват приоритетно средства за увеличение на трансфера за БАН и Селскостопанската академия с 5,9 млн. лв. Усилията продължават да бъдат насочени към подкрепа на младите учени и към разработването на национални научни програми с основна цел финансиране на научни изследвания в приоритетни и конкурентни области. Дали е достатъчно – не, не е достатъчно. Но са стъпки, които носят промяна“, заяви Дамянова.

„Дали всички ни вярват, че ще успеем – не, но тези, които са убедени, че ще успеем са повече. ПГ на ГЕРБ не сме мислили и не сме казвали, че промяната е лесна и ще стане веднага. Не приемаме обаче квалификациите на опозицията, че нищо не се прави, че има само хаос и напрежение“, категорична бе Милена Дамянова.

Източник: bgnes.com