Ученици

Далчев е дяволист, който трябва да закуси и да се ожени!

Нови думи като “мозъкоразвиващ”, “еризуст” и “дяволист” бяха измислени от зрелостниците на тазгодишния държавен изпит по български език и литература. Това отбелязва “Монитор”, цитирайки преподаватели, проверявали работите на учениците от 12-ти клас.

В стремежа си да възпроизведат на белия лист назубрените уроци, изпитваните са стигнали неподозирани висини, като измислят не една и две “интересни” думи.

Тоталният хит е думата “мозъкоразвиващ”.

“Книгите са мозъкоразвиващи!”, стига до бляскавото заключение зрелостник след дългото премисляне какво да напише в заключението на есето си върху стихотворението “Книгите” на Атанас Далчев.

Три нови термина може да заимства литературната критика от абитуриентите, според които Далчев е назован “дяволист”, “ерузист” и “вещник”. От контекста излиза, че първите две думи са нови вариации на често срещаните в анализите диаболист и ерудит, а третата обозначава творчеството за света на предметите.

Абитуриентите пречупват ежедневнието на литературния герой на Далчев през призмата на своето ежедневие. Те му дават безценни съвети за справяне с депресията:

“Далчев, вместо да чете по цял ден, можеше да закуси, да почете малко, след това да излезе навън да се види с приятели”.

Други виждат изход в ситуацията и смело насърчават:

“Далчев е много нещастен. От четене е нямал време да има любима, да се ожени, да създаде семейство и деца. Не е късно да се вземе в ръце и да оправи живота си, не да се оплаква”.

Трети е категоричен, че са необходими алтернативни методи за изход от кризата:

“Далчев не трябва да се оплаква така, а да види как да излезе от депресията – с писане и четене явно не става!”.

Нововъведенията в българския език не спират дотук. Задачата за резюме на текст за делфинариума във Варна провокирал един от дванайсетокласниците да нарече делфините “надарени с интелектност”. Вместо внушителна сградата на делфинариума е описана като “внушаваща”, а някой къде на майтап, къде насериозно я е определил като “стъклен клуб”.

В откъсите за работното време на делфинариума се родил необичаен за животните глагол: “делфините разпускат всеки понеделник”.

Още по темата