Институции Училища

Дават 2 млн. лв. отгоре за топки и мачове в школата

С 1 938 440 лв. повече от предвидените в държавния бюджет ще бъде финансирано закупуването на топки, тенис ракети, волейболни мрежи и баскетболни кошове в школата, както и участието на учениците в различни спортни състезания.

Това става ясно от предложените от спортния министър Красен Кралев промени в размера на средствата за физическа активност.

Досега от държавния бюджет и от този на общините се заделяха по 2 лв. на дете и 3 лв. на ученик, студент и курсант. Така една детска градина с 500 хлапета в нея можеше да бъде подпомогната с 1000 лв. за спортни пособия и състезания. За едно средно голямо училище с 800 ученици пък се събират 2400 лв. С промените в размера на предвидените средства се предвижда за хлапета в детска градина да се заделят 50% повече средства – 3 лв. Така с увеличението директорите на детска градина с 500 малчугана ще имат на разположение 1500 лв., вместо досегашните 1000 лв.

Субсидията за физическа активност за учениците, студентите и курсантите пък скача на пет лева. Така директорът на училище, в което се обучават 800 ученици, ще има бюджет от 4000 лв. за топки, мрежи и спортни състезания.

С увеличение от близо 2 млн. лв. за следващите години бюджетът за дейността ще бъде 4 854 970 лв. Сумата обаче може да се промени, тъй като броят на децата, учениците, студентите и курсантите всяка година е различен. Увеличението ще засегне над 1 млн. обучаващи се. За първи път ще бъдат предоставени средства и за частните детски градини и школа. За близо 15 000 малчугани и ученици са предвидени 64 294 лв.

В доклада си спортният министър посочва, че при сегашното финансиране за училища, в които се обучават под 100 ученици, трудно закупуват спортни пособия. Освен това цените на спортните уреди, пособия, екипи и съоръжения са се увеличили многократно от последната промяна на размера на субсидията през 2006 г.

Директорът на столичното 119 СОУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов сподели пред „Монитор“, че увеличението на средствата за ученик ще подпомогнат спорта в школата. „Това са единствените средства за масовия спорт, всичко останало се покрива от бюджета на училищата“, коментира Стаматов. Той обясни, че със средствата се закупуват най-много топки. „По 30-40 топки за всеки спорт, тъй като на седмица се бракуват по 2-3 спукани“, заяви директорът на 119 СОУ. Баскетболните кошове, волейболни мрежи, ракетите за тенис, конусите, пътуванията за състезания и екипите на отборите също се финансират с отпусканите средства. В столичното училище се обучават около 1600 деца. Така от есента за спорт ще бъдат отпуснати 8000 лв., вместо досегашните 4800.

Източник: monitor.bg