Институции

Дават под съд пловдивчани, които не водят децата на училище

Дирекция „Социално подпомагане” е завела 120 изпълнителни дела срещу пловдивчани, които са получавали неправомерно различни видове помощи, били са разобличени и е трябвало да възстановят парите, но не са внесли нито лев. Общата сума, която имат да дават на държавата, е около 50 000 лева, уточни юристът на ведомството Павлина Ставрева. 

Сред тях има и родители, които са продължили да взимат детски добавки, въпреки че детето им е престанало да ходи на училище.В тези случаи, от една страна, семействата са си премълчали пред социалните. От друга, директорите също не са спазили ангажиментите си за известяване. Според действащата нормативна база те са длъжни още на петото отсъствие без оправдателна причина за текущия месец да подадат информацията в специална платформа, където се събира база-данни, обща за МОН и Агенцията за социално подпомагане.

Един от най-драстичните такива казуси е на дете, отпаднало още през февруари миналата година. Социалните обаче научили за това 6 месеца по-късно от Регионалното управление по образование, когато се задейства механизмът за обходи, връщане и задържане в клас на отпадналите ученици с екипи, в които участват представители на различни институции. Семейството сега е длъжно да възстанови парите, които е взело през тези 6 месеца.

Задължение да възстановят сумите имат и тези, които са ползвали еднократната помощ от 250 лева за първолаче, ако то не е било редовно на занятия до края на цялата учебна година, предупредиха от „Социално подпомагане”.

Случаите с неправомерно взимани пари за деца обаче не са най-масовите, има само 7-8 такива казуса на отписани ученици, за които социалните не са били уведомени навреме. 

Източник: marica.bg