Училища

Дават повече пари за бедните училища

„Трудните” училища, които са  в отдалечени райони, обучават преобладаващо  деца от малцинствата или са непривлекателни за млади педагози, вече ще получават повече пари. Това предвижда новият регламент за финансиране в системата на образованието, който се очаква да бъде разписан официално до месец.

Така на практика фокусът се обръща. До момента по схемата „парите следват ученика” финансирането ставаше на брой деца и с най-големи делегирани бюджети разполагаха заведенията, към които има най-голям наплив. В бъдеще подкрепата ще е за нарочваните до този момент за слабаци. Преди да се разпределят парите, училищата ще бъдат разделени на категории.

Формулата е усложнена, но ще дава повече възможности, коментира зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, който преди ден участва в среща на просветния министър с представители на Асоциацията на общините. Началникът на Регионалното управление по образование Иванка Киркова също оповести предстоящата промяна на годишното съвещание на директорите преди старта на учебната година.

Очаква се в близките дни министър Красимир Вълчев да огласи промените, които ще залегнат в държавния образователен стандарт за финансирането. Директорите на училища с ученици основно от малцинствата отдавна настояват за по-справедлива система за разпределяне на парите, която да отчита и качеството на обучение, но и напредъка на децата спрямо предишен период, а не само  висок успех на матури и национални външни оценявания. В момента елитните гимназии получават допълнителни пари за високи оценки на държавните зрелостни изпити.

Ако се осигурят допълнително пари за училища с малко деца, ще се  пресече порочната практиката с „мъртвите души“ – ученици, които не стъпват в клас, но продължават да се водят на хартия, за да оцелява школото с парите, които се полагат за тяхното обучение.

Източник: marica.bg