Учители

Дават на учителите 13-та заплата

Единствените работещи в публичния сектор, които ще получат 13-та заплата, са учителите, каза министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.
Игнатов уточни, че получаването на 13-та заплата от учителите е било договорено преди няколко дни с министъра на финансите Симеон Дянков. За тази цел са изпратени писма до кметовете и до директорите на училищата.

Тези 13-ти заплати са в резултат на делегираните бюджети на училищата, каза министър Игнатов. Учителите наистина заслужават 13-та заплата, защото това са хората, които са толкова всеотдайни и изграждат една нова България. Затова получаването на една 13-та заплата е най-малкото, което може да се направи за учителите, посочи министърът.

Средната брутна учителска заплата към момента е около 700 лева, но има тенденция към повишаване, съобщи още Игнатов. Той отбеляза, че в условията на криза образованието получи най-добрия бюджет за 2010 г., благодарение на усилията на Йорданка Фандъкова, която беше министър на образованието по това време.

Образованието е сферата, която получи два пъти повече средства от силовите министерства, изтъкна Сергей Игнатов.