Ученици

Дават на децата хапчета срещу стреса на матурите

В навечерието на националните външни оценявания, които стартираха, родители дават на децата си леки успокоителни в желанието си да им помогнат да се справят със стреса. Други пък се опитват да ги тонизират с енергийни напитки. Много е модерно, наблюдавам и двете практики, които са еднакво неуместни и не помагат, а само влошават ситуацията, заяви Теодора Пампулова. Тя е детски и училищен психолог, като същевременно е и координатор за Пловдив и региона на Дружеството на психолозите в България.

Пампулова обясни, че стресът започва доста преди самия изпит. Обикновено най-интензивно се усеща в първите 20-ина минути след старта на изпитването. После децата се поуспокояват, мобилизират се и започват да работят с реалните си възможности. Докато са под напрежение, губят концентрация, трудно синтезират информацията, объркани са, може да се окажат с бяло петно в паметта относно дълго учената материя. Смущават ги и физическите симптоми – потене на ръце, треперене, гадене, сърцебиене, болки в стомаха. Съчетаването на психическите и физическите усещания води до дискомфорт, колебаене, несигурност в собствените възможности. „Моят съвет е в началото на изпита детето да си даде малко време, да погледне въпросите. На които не може да отговори, да остави за по-късно, когато вече са се нормализирали нивата на адреналина”, каза Пампулова.

Тя е категорична, че  енергийната напитка не само няма да повдигне тонуса, а и ще повиши допълнително напрежението. По време на изпит то е нормално и децата трябва да го преживеят, за да видят, че не е страшно и могат да го овладеят. Ако започнем да им даваме валериан, само формираме у тях убеждение, че не могат да се справят сами и им е нужен стимулант, обясни психоложката. Тя препоръча по-скоро шоколад или фреш за подсилване.

Добър ефект има и проста ежедневна практика – вечер преди лягане ученикът да си представя деня на изпита – как ще стане, къде ще отиде, на кое място ще седне, до последния химикал на чина. Тези преповторени наум действия създават усещане за изпита като за нещо рутинно и във важния ден детето е по-спокойно.

„Проблемът е, че децата ни са тревожни не само на изпит, добави Пампулова. Има такива, които отказват да ходят на училище, понеже се боят да не ги изпитат, че няма да получат хубава оценка, че няма да оправдаят очакванията на родителя, а са и с ниска самооценка. Чак страх от учителя има. Натоварихме децата си много от рано с изискванията да се справят като възрастни. Ние се проваляме, пък искаме те да са безстрашни”.

На четирите малки матури в 4. клас от 10 до 16 май трябва да се явят 5884 деца от Пловдивско. На 19  и 21 май пък национални външни оценявания и държавни зрелостни изпити ще държат още 5266 седмокласници  и 4818 зрелостници от областта.

Източник: marica.bg