Мнения Ученици

Гурбет или безотговорност на родителите изкарали децата от училище?

Близо 24 хиляди отпаднали от училище деца са били върнати в системата.

Както Teacher.bg писа, това стана ясно на заседанието на Координационното звено по механизма за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Отчита се и намаление на броя отпадналите. Децата, които повторно излизат от системата на образованието са малко над 2000.

Народният представител от ГЕРБ Галя Захариева заяви пред Bulgaria ON AIR, че основните причини за това са две. Едната е заминаване в чужбина заедно с родителите, а другата е безотговорността на тези родители.

„Целта не е да търсим анализа на етническа основа, а всяко дете в България да го намерим, да го вкараме в детската градина, в училището, за да бъде то полезно най-напред на себе си“, каза Захариева. Тя призна за трудностите, които експертите имат, за да върнат в учебните заведения ромските деца. Тя настоя, че в училищата и детските градини, където проблемът с отпадането на децата е най-сериозен, идва от липсата на ангажираност на родителите.

„Ако родителите и учителите заедно не подкрепят децата, нито един закон няма да го направи, нито една мярка и нито един механизъм няма върне децата“, категорична беше Галя Захариева.

Тя напомни също за обвързаността на социалните помощи за семействата и посещаването на училище от децата и обясни, че това трябва да бъде наистина строго контролирано.

Източник: bgonair.bg