Училища

Грип има, но ситуацията се контролира

Към момента средно 123-ма души на 10 000 население боледуват от грип и други респираторни инфекции и това не дава основание на здравното министерство да обяви грипна епидемия, информира „Труд“.

За това е необходимо болните да са повече от 200. За да се обяви грипна ваканция в училищата пък 30% от учениците трябва да се оплакват от симптомите на заболяването.

В училищата вече се събира информация за децата, които не идват на училище по здравословни причини. От РИО София чакат данни всеки ден до 9:00 ч. за първа и 14:00 ч. за втора смяна.

Най-много заболели засега има в област Хасково. Там 257 от 10 000 са заболели, но в училищата отчитат около 10% отсъствия.

Кюстендил, Разград и Търговище се държат най-стабилно в момента и там болните са далеч под средното за страната. Във Велико Търново отчитат едва 22-ма болни на 10 000.

За да се ограничи разпространението на болестта, министерството на здравеопазването напомня, че още при първите симптоми на грипа, човек трябва да отиде на лекар и да не ходи болен на работа или училище.

От вчера