Ученици

Грипът удари и Хасково, всеки четвърти ученик болен

Грипната обстановка в Хасковска област се усложнява. Болестта е обхванала най-много деца от детските градини и учениците от начален етап на обучение. От училищата в Хасковска област отсъстват 25% от учениците, каза за Haskovo.net шефът на Регионалното управление на образованието в областния град Христина Боева.

В ОУ „Христо Смирненски“ днес отсъстват 182 деца от общо 920 ученици, което е около 20%, каза директорът Венко Точевски. Най-много заболели има в подготвителната група, в която имало едва 5 деца от общо 21. Голям брой отсъстват и от начален етап на образование, където липсват 150 деца, а от прогимназиален – 32. Точевски поясни, че в училището няма паралелки с под 50% присъствие.

В другото по-голямо школо в областния град – „Св. Иван Рилски“ обаче процентът на отсъстващите е значително по-голям – 30.62%, което е 299 деца от общо 981, каза зам.-директорът Красимира Койчева. Най-много отсъстващи има в една от паралелките в 1 клас, където днес на училище са едва 7 деца, а в един от 7-те класове заниманията посещавали 8 деца. Койчева обаче заяви, че броят на отсъстващите расте всеки ден. В сравнение с вчера от училище отсъствали едва 28.48% от възпитаниците на школото.

На този етап обаче грипна ваканция беше обявена единствено в община Димитровград. За другите общини кметовете ще трябва да решават според конкретната обстановка. Не всички отсъстващи са болни от грип, но липсващите по други причини са пренебрежимо малко, уточниха училищата.

Източник: haskovo.net