Училища

Грипът настъпва – близо 800 училища са празни

Близо 800 училища в цялата страна са затворили врати, заради грипната епидемия, преброи всекидневникът „Сега“. Най-много като брой са школата в област Благоевград – 136.

Информацията съобщава официално просветното ведомство. Грипна ваканция е обявена в 12 области и общини. Затворени са 103 училища във Велико Търново, 92 училища в София-област, 281 в София-град, 49 в Кюстендил, 45 в Перник, 64 в Плевен. Учениците не учат и във Варна, Пловдив, Търговище, Видин, Лом, Монтана, Габрово, Шумен.

Последният град, който се предаде пред болестта е Търговище.

Образователният министър Сергей Игнатов побърза да успокои, че на този етап не се предвижда удължаване на първия учебен срок заради принудителното затваряне на училищата. По думите му в момента се обсъжда как да се преструктурира учебният процес така, че да няма големи загуби.

В същото време прогнозите на Здравното министерство за развитието на грипа не са оптимистични. Според него болните от грип ще нарастват, като пикът на епидемията ще е през следващите две седмици. До края на седмицата се очаква епидемия да бъде обявена и в други населени места в страната.