Училища

Грипът затвори близо 1000 училища, Пловдив също във ваканция

Поради обявена грипна епидемия в 873 училища в страната днес няма да има учебни занятия, съобщиха от пресцентъра на министерството на образованието.

За 138 училища в област Бургас грипната ваканция продължава до 2 февруари включително. В София-град 276 училища също няма да учат до 2 февруари. 40 училища в област Сливен и 71 училища в област Русе са в грипна ваканция. В област Варна всичките 122 училища няма да учат до 2 февруари. В 13 училища в област Габрово и в 61 училища в област Монтана има грипна ваканция.

Обявена е грипна ваканция за 60 училища в област Хасково и за 44 училища в област Ямбол. В област Кюстендил 41 училища няма да учат от днес до 2 февруари. В 4 училища няма да се учи днес в област Враца. Това са НУ „П. Р. Славейков“- Роман, ПГО „Елисавета Багряна“ – Бяла Слатина, ПЕГ „Йоан Екзарх“ – Враца, и СУ „Христо Ботев“ – Оряхово.

В ОУ „Иван Вазов“ – с. Мусачево, Софийска област, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Ставерци, област Плевен, и ОУ „Васил Левски“ – с. Бойница, област Видин, днес също няма да има занятия. В община Благоевград грипната ваканция от утре е отменена.

От 3 до 6 февруари включително учениците в цялата страна са в междусрочна ваканция, напомнят от министерството на образованието.

Междувременно, Пловдив също ще обяви грипна ваканция. Тя ще бъде в сряда, четвъртък и петък следващата седмица, научи Plovdiv24.bg. Това ще предложи кметът Иван Тотев на инспектората по образованието. Мярката се взима заради завишения брой боледуващи ученици, но и с цел превенция. Въпреки че процентът на болните деца в Пловдив не е достигнал максимума от 30 % отсъстващи, за да бъдат спрени учебните занятия, учениците ще излязат в превантивна ваканция, обясни градоначалникът. От РЗИ потвърдиха, че превантивната мярка е подходяща, за да се спре разпространението на вирусите.

По този начин децата в града под тепетата и областта ще почиват цели девет дни – от 3 до 11 февруари включително. „Един по-дълъг период ще е по-ефективен, за да прекъснем разпространението на болестта“, мотивира се Иван Тотев пред журналисти днес.

Източник: dnevnik.bg/ kanal3.bg