Ученици

Грипът достигна своя пик в страната, къде не се учи и докога?

Вече може да се каже, че сме достигнали пика на грипа, заяви сутринта пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Грипна епидемия вече е обявена и в областите Враца и Монтана, Русе, Кюстендил, както и на територията на община Сливен. Хиляди ученици в цялата страна са в принудителна ваканция. В Бургас и Габрово удължиха грипната ваканция.

Къде в страната е обявена грипна епидемия, къде остават в сила предупрежденията и колко училища нямат занятия?

Днес РЗИ – Враца обяви грипна епидемия на територията на областта. На училищата в областта е препоръчано да бъдат преустановени учебните занятия.

Грипна епидемия е обявена и в Монтана, като се преустановяват учебните занятия от утре до петък. До второ нареждане на територията на двете области се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации. Регионалните здравни инспекции следят епидемичните показатели и предприемат незабавни мерки, тъй като картината на заболеваемостта е динамична.

В община Сливен е обявена грипна епидемия. Това каза директорът на РЗИ – Сливен д-р Петя Балулова в писмо до областния управител Чавдар Божурски, съобщиха от Областна администрация – Сливен. Основание за обявяване на епидемията е повишената заболяемост от остри респираторни заболявания и грип през изминалата седмица в сравнение с предходната.

От РЗИ препоръчаха на началника на РУО временно да бъдат прекратени учебните занятия в училищата в община Сливен от 30 януари до 2 февруари включително.

Грипна епидемия е обявена от утре на територията на област Кюстендил, съобщи д-р Красимира Панчева от Регионалната здравна инспекция в Кюстендил. Учебният процес няма да бъде преустановяван, защото няма повече от 30 процента отсъстващи ученици. Поради тази причина учебните занимания продължават. Ще се следи обаче ежедневно броят на отсъстващите и ако той се увеличи, учебният процес ще бъде преустановен“, каза д-р Панчева.

На територията на областта се преустановяват плановите операции, детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации. По данни на РЗИ – Кюстендил броят на заболелите през миналата седмица от грип и остри респираторни заболявания е бил 196,66 на десет хиляди души.

Грипна епидемия е обявена и в област Русе. От 30 януари, вторник, учениците излизат в грипна ваканция. Това съобщаваха от Регионалната здравна инспекция в дунавския град. Най-много болни има във възрастовата група от 5 до 15 години, а в три училища заболелите ученици са над 30 на сто. По данни от лекарските кабинети заболелите са 246 на 10 хил. души.   

Грипната епидемия в област Бургас остава, а ваканцията за учениците продължава. Това е решението на Регионалния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания, който заседава днес в Областна администрация – Бургас, откъдето съобщиха информацията.

По думите на експертите от Регионална здравна инспекция, взетите противоепидемични мерки са дали резултат, тенденциите от последния работен ден на отминалата седмица са за спад на заболелите. Въпреки това броят им остава близък до цифрите, налагащи епидемия. Регистрираните случаи на ГРИП и остри респираторни заболявания към днешна дата са 233 на 10 000. Границата е 225 на 10 хиляди души.

Ваканцията за учениците ще продължи и през следващите 4 дни. Тя ще се слее заедно с междусрочната, която е до 6 февруари включително. Остават в сила и всички превантивни мерки: детските градини да работят, но в режим на „засилен филтър“ – ограничава се достъпът на родители, забранено е сливането на групи, болни деца не се приемат, а плановите операции са спрени. Свижданията също са преустановени, както и консултациите за бременни жени и деца, профилактичните прегледи и имунизациите.

На заседание на Регионално управление на образованието и Регионална здравна инспекция е взето решение да се удължи грипната ваканция в община Габрово. В дните 30 и 31 януари няма да се учи. Занятията започват на 1 февруари, четвъртък. В Дряново и Трявна се възобновяват учебните занятия, а в Севлиево не са прекъсвани.

Каква е ситуацията в останалата част от страната, където вече е обявена грипна епидемия и кога учениците се връщат на училище?

В 625 училища в страната няма занятия, информира Министерството на образованието и науката. 138 училища в област Бургас са в грипна ваканция.

В София – област няма да има учебни занятия в 98 училища. От утре учениците са на училище. В София-град 276 училища няма да учат до 6 февруари включително.

В област Габрово в 13 училища няма да има учебни занятия.

Обявена грипна ваканция има в 47 училища в област Хасково и в 44 училища в област Ямбол.

Днес няма да учат в 2 училища в област Видин – СУ „Хр. Ботев“ – гр. Белоградчик, в ОУ „Васил Левски“ – с. Бойница, както и в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Ставерци – община Долна Митрополия, област Плевен.

Грипна ваканция ще бъде обявена в Пловдив, ако се повиши процентът на отсъстващите ученици. Това каза пред журналисти кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. „Днес и утре ще видим каква ще е тенденцията. Ако видим, че процентът се повишава, дори и да не достигне 30%, ще говорим с Регионалната здравна инспекция (РЗИ) да направим превантивна ваканция, като в София“, каза Иван Тотев.

Според данните на РЗИ процентът на отсъстващите ученици е 17%. Според кмета Тотев, ако той се увеличи с един или два процента, ще се обяви грипна ваканция, която ще е два дни преди срочната ваканция. Тотев коментира, че по този начин няма да се пречи на учебния процес.

Източник: dariknews.bg