Училища

Грипна епидемия в София, засега не е обявена ваканция

Столичната регионална здравна инспекция обявява грипна епидемия в София, считано от 23 януари, съобщиха от РЗИ. До решението се е стигнало след като е установена ясно изразена тенденция на нарастване на заболяемостта.

През периода от 13 януари до 19 януари 2014 г. в София са регистрирани 189 респираторни заболявания на 10 хил. души население.

С обявяването на грипната епидемия се спират детските и женските консултации; профилактичните прегледи; профилактичните ваксинации; плановата оперативна дейност; свижданията в лечебните заведения.

С писмо на директора на СРЗИ се уведомяват всички общопрактикуващи лекари и ръководителите на болничните лечебни заведения за въвеждане на ограничителните мерки, а Регионалния инспекторат по образованието София-град за създаване на организация за преустановяване на учебните занятия.

Вчера кметът на столицата Йорданка Фандъкова обяви, че към момента не се налага грипна ваканция. Процентът отсъстващи деца е много по-малък от границата, която е 30%. Само в пет района, от общо 24 има по-сериозно изразени негативни тенденции.

Днес се отменя грипната епидемия в Бургас. Тя обаче все още виси над София област, Враца, Монтана, Русе, Стара Загора и Ямбол.