Ученици Училища

Грипна ваканция и в Бургас от понеделник

Всички училища в Бургас хлопват кепенци за седмица заради грипа.

Новината дойде в четвъртък, след като стана ясно че броят на болните прогресивно расте с бясна скорост. Въпреки че епидемия все още няма, здравните и местни власти са решили да вземат превантивни мерки с цел спиране на заразата.

Грипната ваканция ще бъде обявена официално в петък, когато е насрочено извънредно заседание на епидемиологичния щаб в областната управа. На него ще бъдат обсъдени последните данни за заболеваемостта, но властите вече имат категорично становище, че училищата ще трябва да затворят временно.  Неочакваната ваканция ще започне от 27 януари и ще продължи до 31-ви включително.  Учениците ще се върнат обратно в класните стаи на 3 февруари. Заедно с почивните дни това прави общо 9-дневна ваканция. Предвид, че грипната ваканция идва в края на срока, най-вероятно ще се наложи той да бъде удължен с цел приключване на оформянето на оценките, коментираха педагози. По официални данни на РЗИ броят на болните за последните седем дни е достигнал критичната граница от 425 души и показва предепидемична остановка в региона.

Кметът на Бургас Димитър Николов  съобщи новината за предстоящата грипна ваканция в социалните мрежи и призова учениците да си седят у дома.
„След стотиците емоционални запитвания, които получих, ви информирам, че току-що разговарях с д-р Паздеров и реших да предложа на епидемиологичния щаб обявяването на грипна ваканция от понеделник до петък (27.01- 31.01). Това е начин превантивно да изпреварим разпространението на грипа. Затова припомням на учениците, че грипната ваканция не е за купони, нито за събиране с приятели (най-вероятно за писане заедно на домашни), а за да се ограничат контактите със заразени с вируса хора“, написа Николов.

Грипна ваканция вече бе обявена в Монтана, Лом, три общини в Пловдивско, Хасково, Сливен, както и две общини в Кюстендилско.

Източник: monitor.bg