Ученици Училища

Грипна ваканция и в Благоевградско

Снощи Регионалната здравна инспекция/РЗИ/ в Благоевград обяви рязко завишаване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип, преди всичко всред децата.

В общините Благоевград, Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен и Хаджидимово се достигна до епидемични стойности. В предписания до Регионалната здравноосигурителна каса и Регионалното управление на образованието, изпратено вчера, РЗИ разпореди грипна ваканция за учениците в тези общини от 27 януари 2020 г., понеделник, която ще е за срок от 5 учебни дни, тоест до петък включително. Мотивът на инспекцията е, че процентът на отсъстващите ученици е достигнал 22-35%.

 От РЗИ настояват управителят на Здравната каса в Благоевград д-р Ивайло Димитров  спешно да издаде предписания до здравните заведения на територията на тези общини, включващи работа на медицинския персонал задължително с маски, спиране на плановите операции и свижданията, спиране на детските, женски консултации и профилактични прегледи, спиране извършването на имунизации и реимунизации, извършване на сутрешен филтър от медицинските сестри в детските заведения и недопускане на болни деца от грип, както и задължителна дезинфекция на подовете в детските заведения и проветряване. Поради високата заболеваемост и последващите усложнения инспекцията е разпоредила разкриване на допълнителни легла в детско и вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград, отново считано от 23 януари.

Според РЗИ с най-много от респираторните заболявания е засегната възрастовата група от 0 до 4 години, следвани от възрастовата група 5 до 14 г. Вчера началникът на детското отделение в благоевградската болница д-р Христина Марянова коментира доста притеснено, че детско и вътрешно отделение са пълни и изпитват сериозни затруднения с приема на нови пациенти.

Източник: monitor.bg