Институции Ученици

Грипна ваканция в Бургас, Шумен и Стара Загора

Грипна епидемия бе обявена в понеделник заради върлуващите щамове „Пукет“ и „Калифорния“ в две области – Бургас и Силистра, а от вторник към тях ще се присъединят и Шумен и Стара Загора.

Грипната епидемия разпусна във ваканция бургаските ученици. Решението бе взето на заседание на Областния епидемиологичен щаб. Грипната епидемия е обявена за цялата област, а учениците получиха 4 дни ваканция. Те няма да ходят на училище от 15 до 18 януари включително. В петък областният щаб ще заседава отново и ще прецени дали има нужда от удължаване на ваканцията. Анализът на данните от училища и болници към момента показва, че през последната седмица броят на болните с остри респираторни заболявания рязко се е повишил. Изследванията на произволни проби са установили, че 5 от 6 пациенти страдат от различни грипни вируси. Най-голям е броят на заболелите ученици до 14-годишна възраст. Според последните данни на образователния инспекторат над 15 на сто от учениците отсъстват от учебни занятия заради заразата. Грипът протича с висока температура и последващи усложнения, сред които тежки бронхити и бронхопневмонии, съобщиха медици.

Заради грипната епидемия в региона се ограничават свижданията в болниците и плановите операции, а също и женските консултации. Детските ясли и градините засега остават отворени, но при засилен филтър към малчуганите. Всички планирани събития до края на седмицата, които са с голяма посещаемост ще бъдат отменени.

Обявяването на грипната ваканция се очакваше, след като още в първата седмица на новата година стана ясно, че тежък грип върлува по морето. Миналия петък от РЗИ обявиха, че болните за седем дни са 370 души, а последните данни от показаха че заразените с грип са нараснали до 451 души.

Грипна епидемия бе обявена в понеделник и в Силистра, след като бе отчетена заболеваемост от 329 на 10 000 души. За мярката съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция в крайдунавския град д-р Теодора Начева.

Тя уточни, че учебните занятия не се спират, но ще се следи заболеваемостта във всяко едно от школата в областта. Обикновено грипна ваканция се обявява, когато над 30 на сто от учениците са с грип или остри респираторни заболявания.

От вторник в Силистренско също се спират женските консултации, профилактичните прегледи и консултации на деца и възрастни. В болниците се ограничават плановите операции, въвежда се и строг пропускателен режим. Ограничават се масовите прояви на деца и ученици.

Във връзка с регистрираната висока заболеваемост през последната седмица 264,84 на 10 000 души, както и резултатите на изследваните проби на болни лица с остри респираторни заболявания (ОРЗ), които показват наличие на циркулация на грипен щам А H3N2, РЗИ-Стара Загора също обяви грипна епидемия за областта, считано от вторник 15 януари. Засегнати от щама са всички възрастови групи. С оглед прекъсване на епидемичната верига в условията на грипна епидемия и ограничаване на заболеваемостта от ОРЗ и грип сред учениците, РЗИ-Стара Загора ще предлoжи на РУО на МОН прекратяване на учебните занятия в областта за периода 16-18 януари, като същото се отнася и за тези в Шумен. Препоръчва се на лечебните заведения за болнична помощ да преустановят свижданията, на лечебните заведения за извънболнична помощ-медицинските, на диагностично-консултативни центрове и центровете за спешна медицинска помощ да разкрият при възможност грипни кабинети, да преустановят работата на женските и детски консултации, да преустановяват провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации, да спрат профилактичната дейност. С цел недопускане на усложнения на случаите на грип, от РЗИ напомнят на всички лечебни заведения, че е важно своевременното започване на лечение с антивирусни препарати. РЗИ препоръчва също така на хората ограничаване на социалните контакти и избягване на събирането на много хора в затворени пространства, болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение, при наличие на симптоми за грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа. Спазването на препоръките е въпрос на лична отговорност към себе си и към другите, тъй като най-добрата предпазна мярка е ограничаване на контактите с болни хора. Това е от особено значение за тези с хронични заболявания, бременни жени и деца, подчертават от РЗИ-Стара Загора.

Информацията, която изтече за два смъртни случая след усложнения от грип, в Пловдив, не е вярна, съобщи междувременно д-р Моника Троянчева от РЗИ-Пловдив след запитване на Агенция „Монитор“. Тя уточни, че в РЗИ няма данни за подобни случаи. По думите й обстановката в града и региона е сравнително спокойна на фона на останалите области в страната. Заболелите от грип в Пловдив са 96 на 10 000 души при 147 на 10 000 за страната.

Източник: monitor.bg