Грипна ваканция е обявена в повечето училища в България, грипната епидемия обхвана повече от половината страна.

И ако за учениците неочакваната ваканция е повод за радост, то за учителите е административно бреме. По време на грипните или дървените ваканции преподавателите трябва да излизат в отпуск, а дните са за сметка на годишната полагаема почивка. За членовете на учителските синдикални организации обаче има допълнителни 5 дни, които може да се ползват при непредвидени ваканции като тази.

Димитър Янакиев е преподавател по физическо възпитание и спорт. Всеки път, когато се обяви грипна или дървена ваканция, той ползва допълнителните дни като член на една от синдикалните организации в училището.

„При всяка ваканция си пускам годишния отпуск, който е 48 дена, плюс допълнителните от синдикатите дни. Естествено тези, които са членове, имат своите преимущества и облаги като този допълнителен отпуск“, казва той пред БНТ.Така той не губи дни от годишната си отпуска и има пълноценна почивка.

Във Варна има три учителски синдиката и в тях членуват над половината от преподавателите в града. Когато има грипна или дървена ваканция, за тях може да се пусне обща заповед за ползване на допълнителните дни.

Петко Петков, директор на СУ „Свети Климент Охридски“ – Варна: „Останалите имат право на избор. Могат да си пуснат и те вече трябва да си пуснат от платения годишен отпуск индивидуално или да идват на работа.“

Според някои преподаватели това е дискриминация, защото синдикатите трябва защитават правата на бранша, а не само на тези, които членуват в организациите им. Синдикалистите обаче казват друго.

Веселин Рашев, Синдикат на българските учители-Варна: Членството в синдиката е доброволно и всеки, който желае, може да членува, може и да не членува. Няма никаква дискриминация. Всичко е уредено в закона.

Петко Петков, директор на СУ „Св.Климент Охридски“-Варна: Това е въпрос на личен избор и всички го знаят прекрасно. Мисля, че учителите все пак са интелигентни хора и могат да си преценят какво да изберат.

 

И ако децата се радват на дните без уроци и домашни, учителите, макар и в отпуск, продължават да работят у дома. Сега те трябва да решат как да променят учебните планове, за да наваксат пропуснатото време.