Училища

“Граматика на пътя“ спечели наградата за иновативност на Европейската седмица на грамотността

В периода 8 – 17 септември 2015 г. с редица събития в цяла Европа бе отбелязана  първата европейска седмица на грамотността.

На 17 септември комисарят по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич откри организираната от Европейската мрежа за грамотност (ELINET) заключителна конференция в Брюксел с въпроса: „Как да посрещнем бъдещето, при положение че един от всеки пет европейци е неграмотен?“.

Необходимостта от целенасочени мерки за повишаване на основните умения на европейските граждани подчерта в изказването си и госпожа Мариан Тисен, комисар по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност, а сред присъстващите бяха представители на повечето европейски правителства, пряко ангажирани в разработването и осъществяването на политики за образование и обучение на възрастни.

Организаторите бяха възприели интересен подход към церемонията по награждаване за определяне на крайния победител – чрез електронно гласуване в залата. Въз основа на критериите „иновативност“, „достигане до публика“ и „използвани ресурси“ три инициативи от общо 140-те, регистрирани за седмицата на грамотността, бяха предварително избрани за финалисти.

Трите проекта – от Финландия, България и Испания – бяха представени с кратки филмчета, а последвалото гласуване даде преднина на българската инициатива „Граматика на пътя“ на 63 Основно училище „Христо Ботев“ от София. Наградата на училището беше връчена на 17.09.2015 г. в Брюксел от холандската принцеса Лаурентин ван Оранйе. Младата учителка Лили Стоилова прие трофея от Нейно кралско височество.