Училища

Грабят училище във Враца

Училище във Враца, затворено преди време, е тотално разграбвано, тъй като е оставено без охрана, информира tv7. Всеки ден полицията арестува лица от ромски произход, които хваща да крадат паркет и дървена ламперия, за да се отопляват с тях.

Противно на очакванията, сградата съвсем не е стара и разнебитена. Построена е преди 30 години като химически техникум, подготвящ кадри за местен завод. В момента Медицинския колеж във Враца настоява да се премести в триетажното здание, претенции към нея има и международна културна фондация. Не е ясно обаче колко от училището ще остане докато се смени собствеността.

Хората от квартала смятат, че не са толкова виновни ромите, които разграбват, колкото институциите, оставили училището без охрана. От общината обясниха, че сградата е държавна собственост и не могат да я стопанисват, докато не е прехвърлена от Министерството на образованието.

От областната управа обаче твърдят, че закритото училище е общинска собственост и местната власт носи отговорност за безобразията там. И докато инстанциите спорят, вандалите превръщат ничията собственост в бунище.

Виж видеорепортаж