Училища

Готови ли са училищата в София само за една смяна?

Министерството на образованието смята да въведе едносменно обучение обяви преди дни министър Красимир Вълчев. В момента в цялата страна протича преглед на училищната инфраструктурата, за да се установи къде и какви промени са необходими, за да започнат учениците да учат само сутрин.
Готови ли са училищата в столицата?

Едно от най-големите училища в София е 22 СОУ. Там в момента учат повече от 1600 деца в 60 класни стаи. По изчисления на директора Елена Карапчева, за да премине училището към едносменен режим на обучение, ще е необходимо да се построят още около 30 класни стаи.

Елена Карпачева, директор и психолог на 22 СОУ: Като идея приветствам това, което каза министърът, защото наистина най-нормално е децата да учат на една смяна, да започват училище в едно нормално време, да бъдат, да речем, от 8,30 до 15,30 -16,00. Да бъдат повече време заети в училище с различни интересни занимания, отколкото да се шляят по улиците. Аз не съм архитект, но така като се оглеждам, според мен място няма.

Тодор Чованов, зам.кмет пред БНТ: Това изисква усилия, това изисква инвестиции. Ние сме готови да извършим тази част от работата, която касае Столична община. Правим в момента анализ по райони, можем да кажем, че ще наблюдаваме внимателно приема тази година. Знаете, че той се заявява в началото на 2018 г. за учебната 2018/2019 г.и ще можем в един момент да направим доста точни прогнози как ще се случат нещата.

Ивана, 11 клас: Не мога да кажа коя смяна предпочитам, тъй като всяка си има своите предимства. Например в момента, в зимния период ми харесва да сме повече втора смяна, тъй като ставам по-късно, а лятото имам повече време за себе си, когато съм първа смяна.
Владо, 11 клас: Аз лично предпочитам първа, понеже във втора така се получава, че свършваме в седем часа и след това оставам до три часа да пиша домашни.

Детските психолози също са на мнение, че така подреден графикът на учениците в момента – с много ранни часове за първа смяна и с учебни часове до късно за учениците от втора смяна, е прекалено натоварващ.

Елена Карпачева, директор и психолог на 22 СОУ – И първата, и втората смяна влияят зле на децата. Значи първата смяна – 7:30 – нечовешко време.Знаем нашия климатичен пояс е такъв, почти през цялата учебна година е студено, тъмно. Втората смяна пък децата вече, когато идват от обяд на училище, те са уморени, по-разконцентрирани. Представете си час по български език – 12-и клас, който е в матуритетен предмет в 19 часа вечерта. Да, учат, те са си свикнали, но много по-добре би било, ако са на една смяна.

Източник: news.bnt.bg