Ученици

Готвят трудови договори за ученици

Да се създаде специален трудов договор за ученици, които учат в дуална форма на обучение. Около това предложение са се обединили всички заинтересовани страни, обясни ръководителката на българо-швейцарския проект за дуално образование ДОМИНО Петя Евтимова, която участва в образователен форум. Обикновеният трудов договор, който в момента се сключва между работодател и обучаващ се ученик, е проблемен за бизнеса поради няколко причини. От една страна, шефът трябва да внася здравни осигуровки за непълнолетния си служител, които обаче са поети от държавата. От друга страна, традиционният договор не решава и въпроса с ученическите ваканции, както и с отпуските, които са неприложими в случай с дуално обучаващ се ученик, съобщава в.“Сега“.

Затова работодателите настояват в Кодекса на труда или в закона за професионалното обучение да се въведе нов вид трудов договор, който да е специално за „дуалните“ ученици и да отчита особеностите при наемането им. В момента в Кодекса на труда има текстове, регламентиращи трудовите договори на обучаващите се по дуалната система, но те се подчиняват на общите правила. Бизнесът е на мнение и че трябва да има ясно разграничение между учениците, които се обучават дуално, и възрастните, които също се учат на занаят чрез работа.

Оттам настояват още за въвеждане на критерии за фирмите, които обучават ученици, за разписване на задължителни етапи за изработване на учебни програми за професионалното обучение, както и за изясняване на реда за обучение на наставниците – кой и как го извършва, и т.н. Повечето от предложенията срещат подкрепа, но ще трябва да чакат сформиране на Народно събрание. Надеждите са тогава да бъде изработен и изцяло нов закон за професионалното обучение и образование, който да наблегне именно на дуалната форма. Към момента у нас тази форма на обучение съществува благодарение на чуждия опит. По българо-швейцарския проект ДОМИНО на обща стойност 3.5 млн. швейцарски франка (15% съфинансиране) в страната ни от 2015 г. дуално се обучават около 400 ученици от 16 гимназии по пет професии – машинен техник, техник технолог в хранително-вкусовата промишленост, електротехник, техник по газови системи и готвач.

Партньори са над 60 родни и чуждестранни фирми, които осигуряват на учениците практика и реална работа срещу заплащане (по около 130 лв. на месец в зависимост от изработените часове). През май 2017 г. ще завършат първите ученици по проекта – паралелката в професионална гимназия „Иван Хаджигенов“ – Казанлък, където учат за машинен техник. В други три училища децата учат дуално благодарение на австрийски проект. Отделно от чуждия опит 3 са и родните училища, въвели дуална форма благодарение на инициативността на своите директори и връзките им с местния бизнес. Става дума за гимназии в Пловдив и Варна, открили паралелки по дървообработване, и в Панагюрище – по минна промишленост.

Източник: actualno.com