Учители

Готвят глоби за родителите, които не подпомагат учителите

Учителите ще бъдат инструктирани да сигнализират медицинско лице при всеки инцидент с посягане на дете. Това е част от спешните мерки на Министерство на образованието и науката (МОН) за справяне с агресията в училище. Това обяви служебният министър на образованието и науката Николай Денков след среща с представителите на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Припомняме, че до обсъждането на спешни мерки се стигна след трагичен инцидент, при който 11-годишна ученичка загина. Момиченцето пострада по време на игра в столичното 52-во училище в кв. „Бояна“. Резултатите за точната причина за смъртта на детето ще стана ясно най-рано следващия понеделник.

Учителите ще трябва да сигнализират медицинско лице, независимо дали то ще е в училището или ще бъде личният лекар на детето. Според Денков така грижата и решението как да се действа, ще бъде прехвърлена върху компетентно лице.

Сред спешните мерки са и квалификация на учителите с лекции и семинари. Друг акцент в мерките е видеонаблюдението. МОН обмисля още и санкции на родителите, които не помагат на учителите. Мярката включва и други министерства, така че темата предстои да се обсъжда. Санкциите ще бъдат обсъждани със социалното министерство. Сред тях евентуално ще бъдат намаляването на детски и налагането на глоби.

Денков представи данните за страната. Приблизително 390 са психолозите и 692 педагогическите съветници за 2470 училища. Броят им е крайно недостатъчен. Трябва да се разгърне системата за психолози и педагогически съветници, смята Николай Денков. „Желателно в едно средно голямо училище да има поне един психолог и във всеки регион да има поне по две-три мобилни групи, за да може да се реагира при кризисна ситуация“, каза още той.

156 училища от 2473 в страната са без медицинско обслужване. 52 училища имат лекар на пълен щат, 55 са с лекар на непълен щат, 294 – с фелдшер на пълен щат, 158 са родните школа с фелдшер на половин щат. 923 училища имат медицинска сестра на пълен щат, 664 са с медицинска сестра на половин щат. Медицинско обслужване от амбулатория за медицинска помощ имат 370 училища.

Източник: news.bg