Готви се система от мерки за улесняване достъпа на младите учители до класната стая

Готви се система от мерки за улесняване достъпа на младите учители до класната стая

Тъй като нараства броят на учителите пред пенсионна възраст, а младите са символичен процент от съсловието, ОП НОИР предвижда специални мерки, с които да улесни достъпа им до класната стая, пише “Стандарт”.

Сред тях са въвеждането на позицията стажант учител и учител наставник, с който младите педагози ще работят в началото, докато се адаптират към професията.

Новост е и фактът, че студентите по педагогика ще могат да карат и практики в чужбина. За да усвояват най-доброто от чуждите образователни системи, ще могат да пътуват и утвърдените педагози, като за целта се използват и средства по програма “Еразъм плюс”.

Специално са отделени пари за обучение на учителите, при които предстоят сериозни промени във връзка с това, че с новия образователен закон ще се променят учебните планове и програми. Експерти споделиха, че повечето педагози са стресирани как ще се справят с толкова много промени накуп, затова се предвиждат специални обучения.

Заложени са и пари за създаване на система, с която ще се контролира и оценява качеството на труда, положен от педагозите. С тази оценка ще бъде обвързано и диференцираното им заплащане.

Коментари във Facebook