Учители

Горанов: С над 15% може да се вдигнат учителските заплати

Продължава да не е ясно с колко ще се вдигнат учителските заплати, може да е с над 15%. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти по повод обявеното от образователния министър увеличение на учителските заплати с 15% от 1 септември.

„Продължава да не е ясно с колко ще се вдигнат. Това са вероятно разчети правени от просветния министър. Така или иначе за увеличение се говори от 1 септември. Много преди това ще е ясно числото“, коментира Горанов. „Аз казвам, че може да са над 15%. Това не е наддаване, а въпрос на изчисления и прецизиране на механизма“, добави той. Горанов добави, че графикът е такъв, че до края на мандата учителските заплати ще се удвоят, а мандатът е 4-годишен.  

„Все още продължават анализите, тъй като ми се иска от първия момент, от който започне да се прилага политиката за увеличение на възнагражденията в системата на средното образование, да се приложат диференцирани подходи, свързани със задаването на цели за по-добро качество на образованието и задържането на децата в училище, а не на калпак“, посочи Владислав Горанов.

„Парите за увеличение на учителските заплати ще дойдат изцяло от държавния бюджет. Имаме по-добра събираемост на приходите. Надяваме се с новия екип от хора, които вкарахме в приходните администрации от днес вече в офиса си – Георги Костов, Бойко Атанасов от днес е зам.-министър и ще може още по-добре да се координира работата на двете приходни агенции“, коментира Горанов.

Той поясни, че първото увеличение ще бъде през септември, а следващото – догодина. „Няма да произведем сега число, то все още е в предмет на сметки и анализи“, каза още Владислав Горанов.

Източник: actualno.com