Училища

Годишнина на гимназията в Босилеград

Наша обща задача е просперитетът на този край, в който живеят толкова българи и в който има толкова талантливи деца, заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на срещата с българската общност в Босилеград по време на честването на 75-годишнината от създаването на гимназията в града.

На церемонията присъства и сръбският министър на образованието, науката и технологиите Младен Шарчевич.

В гимназията в момента се обучават в български паралелки деца от българската общност. Отделно по националната програма „Роден език и култура зад граница“ МОН отделя средства за допълнително обучение по български език. Директорът на гимназията Антон Тончев заяви, че резултатите, които завършващите гимназията показват на матурите, са сравними с тези на най-престижните гимназии в Сърбия, а огромна част от възпитаниците й получават висше образование и достигат върхове в различни професионални сфери.

Отбелязването на годишнината събра представители на местната власт, бизнеса и бивши възпитаници на гимназията. На нея присъства и председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов. По време на честванията беше прожектиран филм за историята на гимназията, а ученици представиха кратка постановка за създаването на училището с Указ на българския цар Борис III през 1941 г.

Източник: МОН