Глад за учители преди старта на новата учебна година

Глад за учители преди старта на новата учебна година

Глад за учители преди старта на новата учебна година, отчитат от Дирекция „Бюро по труда“ – Кюстендил.

Недостигът на кадри е най-осезаем през изминалия месец, когато в трудовата борса в областния град са заявени общо 15 свободни позиции за педагози.

Най-търсени са учителите по история и музика – общо петима преподаватели. Търсят се учители по руски език, математика и информационни технологии, по география и по изобразително. Учебните заведения в Кюстендилско са обявили свободни позиции и за преподаватели по химия, биология, информатика, както и организатори обучение и ръководители на компютърни кабинети. Очакванията са, че към средата на месец август търсенето на учители ще се увеличи.

„Основната причина е, че голяма част от преподавателите вече са в пенсионна възраст. Новите попълнения пък са твърде малко. От поне две години се търси учител по руски в едно от училищата в областта. Просто няма вече такива кадри и това е един сериозен проблем. Малцина млади хора искат да учат за учители, не го имат за престижно и добре платено“, обясняват още експертите.

По техни думи не са малко и учителите, които са решили да заминат в чужбина, където не работят по специалността, но получават едни доста по-добри доходи.

„Наскоро моя колежка замина за Англия. Там ще работи като камериерка. Заплатата ѝ обаче е три пъти по-висока от тук. Нейната позиция на учител по математика също е свободна“, обяснява г-жа Иванова, която от 15 години работи в системата на образованието.

Източник: monitor.bg

Коментари във Facebook