Учители

Глад за учители преди старта на новата учебна година

Глад за учители преди старта на новата учебна година, отчитат от Дирекция „Бюро по труда“ – Кюстендил.

Недостигът на кадри е най-осезаем през изминалия месец, когато в трудовата борса в областния град са заявени общо 15 свободни позиции за педагози.

Най-търсени са учителите по история и музика – общо петима преподаватели. Търсят се учители по руски език, математика и информационни технологии, по география и по изобразително. Учебните заведения в Кюстендилско са обявили свободни позиции и за преподаватели по химия, биология, информатика, както и организатори обучение и ръководители на компютърни кабинети. Очакванията са, че към средата на месец август търсенето на учители ще се увеличи.

„Основната причина е, че голяма част от преподавателите вече са в пенсионна възраст. Новите попълнения пък са твърде малко. От поне две години се търси учител по руски в едно от училищата в областта. Просто няма вече такива кадри и това е един сериозен проблем. Малцина млади хора искат да учат за учители, не го имат за престижно и добре платено“, обясняват още експертите.

По техни думи не са малко и учителите, които са решили да заминат в чужбина, където не работят по специалността, но получават едни доста по-добри доходи.

„Наскоро моя колежка замина за Англия. Там ще работи като камериерка. Заплатата ѝ обаче е три пъти по-висока от тук. Нейната позиция на учител по математика също е свободна“, обяснява г-жа Иванова, която от 15 години работи в системата на образованието.

Източник: monitor.bg