Училища

Гимназия в Търговище е пред закриване

Едно от елитните училища на Североизтока е пред закриване, алармира сайтът itarmedia.bg. Огънят на надеждата за спасение на Профилираната гимназия за изучаване на чужди езици в Търговище гасне с всеки изминал ден заради непосилните задачи, с които трябва да се справи ръководството на училището.

Препятствията са няколко, а преодоляването им не гарантира, че гимназията ще оцелее. След тях има други, засега невидими, и именно те крият по-голяма опасност за образованието в региона.

Лошата материална база е първият и основен проблем за училището. Съществува вероятност той да се реши, защото в Общината има разработен проект за близо 4 млн. лв. Парите са от одобрен европроект и с тях може да се направи саниране на сградата, но има едно условие: министърът на образованието да разпише специален документ, с който се гарантира петгодишна устойчивост на училището. Това означава, че гимназията трябва да има прием през следващите пет години.

„Ако училището може да си гарантира това петгодишно бъдеще, няма никакъв проблем ние да го включим в съответната фаза за саниране. С най-голямо желание ние го включихме в проектите за техническа помощ“, казва заместник-кметът Диян Дечев. Според него проектът е одобрен и само устойчивостта трябва да се осигури. В противен случай се връща цялата сума.

Директорът на гимназията Атанас Цанев е на мнение, че може да събере паралелка през тази година, което ще гарантира бъдещето на училището, но според него това не е решение. Цанев казва, че трябва да се погледне по-дълбоко в проблемите на образованието в региона, които касаят и други учебни заведения.

„Трябва да се види какво ще се прави през следващите десет години, да се начертае план за развитието на образованието в Търговище, да се обсъди с колегията и да се върви по този план. Така, работа на парче, мисля, че няма да доведе до добро“, казва директорът.

Според него закриването на гимназията ще рефлектира негативно върху другото училище в същата сграда – Четвърто основно, защото разходите им ще се повишат, а и те страдат от липса на ученици.

Друг проблем е, че във всички училища има прием с профилирано изучаване на чужд език. Това също води до отлив от кандидати за езиковата гимназия. Според директора Цанев програмата в другите учебни заведения е различна и чуждоезиковата подготовка няма как да бъде на нивото, което се получава в профилираното училище.

Мнение по темата споделя и Областният управител Светлин Бонев, който е ангажиран с решаването на казуса с елитното училище. Той казва, че администрацията не може да бъде пряк участник, но съдейства според правата си. Бонев обяснява, че държи връзка с Регионалния инспекторат по образованието, откъдето предлагат решение.

„Практиката от минали години показва, че при кандидатстване, децата не пишат второ и трето желание. Получава се така, че гимназиите имат проблем при класирането“, казва Бонев. По негови думи, предложението на РИО е документите, при кандидатстване, да отиват в инспектората, където да става класирането. Областният управител допълва, че реално приемът в гимназиите става на конкурентен принцип и в крайна сметка най-важен остава избора на родителите и учениците. Той е на мнение, че Община Търговище, като стопанин на сградата, трябва да обърне по-сериозно внимание на проблема.

Обобщението на всички страни по казуса е, че ако езиковата гимназия бъде закрита, това ще доведе до неприятни последствия за региона на Търговище. Проблемите в образованието на местно ниво ще се задълбочат и проблемът, след няколко години, може да се окаже на дневен ред пред друго училище.