Училища

Гимназия в Монтана отбеляза с изложба патронния си празник навръх Деня на космонавтиката

С богата програма и фотоизложба професионалната техническа гимназия „Юрий Гагарин“ – Монтана отбеляза международния ден на авиацията и космонавтиката, който съвпада и с патронния празник на училището.
    
Изложбата е подредена във фоайето на втория етаж. Фотосите и факсимилета на емблематични текстове са предоставени от  Виктор Васильевич Баженов – представител на Россотрудничество в Р България и от Руския културно-информационен център – град София – отдел „Наука и образование“. Неин инициатор е директорът на гимназията Мартен Калеев, който от години поддържа добри отношения с делови и бизнес среди на различни страни. През миналата година, отново за патронния празник, по покана на директора и колектива в училището, гостува делегация от руски учени и безнесмени. А през февруари 2012 г. инж. Владимирова се обучава в  „Сименс“ – Германия по партньорска програма с фирма „АСД“ – София – представители на фирмите „Хайденхайм“ и „Сименс“ за България.

През настоящата година се навършват 76 г. от основаването на училището и 52 години от полета в открития космос на неговия патрон Юрий Гагарин.

На фотосите са запечатани звездни мигове от полета на Юрий Гагарин, подготовката на космонавта, срещите му с хора след първия пилотиран полет в Космоса, архиви от личния живот на летеца – космонавт.

Изложбата бе посрещната с голям интерес от учениците, от колектива и от гостите на тържеството. Тя е доказателство, че дори в трудните дни, които изживява професионална техническа гимназия „Юрий Гагарин“, ученици, учители и ръководство успяват да поддържат жив огъня на знанието и интереса към избраната професия, както и колективния дух и професионализма.

Въпреки редуцирания брой ученици и през тази учебна година възпитаници на гимназията участваха в националните състезания по професии: „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“, проведено в Ботевград, „Най-добър техник в машиностроенето“ – град Горна Оряховица, „Най-добър газов техник“ – град София.

Отборите се представиха достойно, като завоюваха и призови места и защитиха честта на училището. Професионална техническа гимназия „Юрий Гагарин” – Монтана е единственото професионално училище от региона, което при скромния ресурс се осмелява да формира отбори и да мери сили в подобен род състезания от регионално и национално ниво. Гимназията бе не само участник, но и домакин на областния кръг на олимпиадата по техническо чертане.

Патронният празник бе повод да се изкаже благодарност и на отличните ученици и на техните ръководители и учители, както и на участниците в различните състезания, някои от които получиха право да бъдат студенти в ТУ – Габрово.

„Когато има колективен дух и желание да се отстоява педагогическият професионализъм поводи за празнува ще се намерят“, споделя директорът Мартен Калеев.

„Ще се намерят и сили за благородни инициативи. Благодарим на Россотрудничество и лично на г-н Виктор Васильевич Баженов, както и на Руския културно-информационен център – град София – отдел „Наука и образование“, че ни позволиха с предоставените материали чрез цялостната изложба още веднъж да се докоснем до духа на Гагарин.