Училища

Гимназист поиска стая за молитва

Ученик от пернишкото село Драгичево, който от тази година учи в Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии „Проф. д-р Георги Павлов“ в София, официално е поискал стая, в която да извършва „намаз“ – обедната си молитва, информира „24 часа“.

Молбата му е била отхвърлена, след което е последвала жалба. Тя ще се гледа в Комисията по защита от дискриминацията днес, уточнява изданието.

Директорката на гимназията е отказала, че след като е ученик в светско училище, ще се съобразява с това. От образователното министерство са посочили в допълнение, че родителите и ученикът сами са приели правилата на училището като са избрали детето да учи в него.

Засегнатата страна обаче тълкува отказа като дискриминация. Обяснението на ученика е, че явно, за да е равноправен, трябва да е атеист. Неговото желание било да е в отделна стая, за да не пречи на съучениците си.

Всекидневникът припомня случай от миналата година в германско училище, където младежи се молеха в коридора.

Представителят на берлинската управа Лудгер Пипер обаче тогава каза, че подобно действие е опасно с оглед на факта, че коридорите са авариен изход и при кризисна ситуация молещите се биха попречили на останалите.

Пипер също добави, че няма как да се съгласи да направи пет отделни помещения за молитва за ученици от петте различни религии, които се изповядват от възпитаници на учебното заведение.