Ученици

Гимназисти търгуват с униформи втора ръка

Гимназистите завъртяха търговия с униформи втора ръка в интернет.

В една от най-големите платформи за продажба в мрежата цените са от два до три пъти по-евтини. Те тръгват от символичната сума от 6 лв. за част от облеклото и достигат до 50 лв. за всичко.

Таванът удря униформата на софийската Втора английска гимназия, която се състои от сако, риза и вратовръзка. За 40 лв. пък гимназистите от пловдивското школо Патриарх Евтимий могат да се сдобият с пълен комплект. Той включва 3 тениски с къс ръкав, една с дълъг, един пуловер без рака, 2 ризи и 1 фишу. Има възможност и за закупуване по отделно, например едно фишу струва 6 лв. За сравнение за сумата от 40 лв. в столицата можеш да си вземеш един суитчър с 2 блузи с дълъг ръкав. Срещу сравнително по-ниско заплащане пък родителите на ученици до четвърти клас могат да се сдобият с пола, блуза, шалче и яке. И при тях цените стигат до 50 лв., но в случаите, в които се предлагат и обувки.

В повечето от обявите се посочва, че дрехите не са обличани повече от 3-4 пъти. Тези, които са избрали да купят на децата си нова униформа пък трябва да се бръкнат по-дълбоко в джоба – между 100 и 200 лв. Например един от най-евтините варианти включва блуза с дълъг ръкав за 20 лв, с къс за 18 лв, суитчърът за 42 лв. и пола за 24 лв. Всичко това прави 104 лв.„Сватбен костюм или униформа купуваме“ пък пишат родителите в социалните мрежи.

Както „Монитор“ писа при първокласниците, чиито училища изискват униформа пък преди началото на учебната година майките и татковците трябва да заделят минимум 450 лв. от семейния бюджет. Те трябва да помислят за подходяща раница, набор от тетрадки, моливи, боички и други пособия за часовете по изобразително изкуство. Разходите на родителите нарастват още повече, когато се добавят средствата, които ще дадат за часовете по физическо възпитание и тоалета за първия учебен ден.

Източник: monitor.bg