Мнения

Гимназисти половин ден в училище, половин ден на стаж

Този месец ще бъде подписано споразумение между три министерства за връщане на системата, при която учениците ще учат половин ден, а другата половина ще стажуват по специалността си. Трите ведомства са образователното, социалното и икономическото.

Икономическият министър Драгомир Стойнев обяви, че целта е бизнесът да разполага с подготвени квалифицирани кадри, каквито в България все повече липсват и че образованието трябва да отговаря на нуждите на бизнеса.

Според него делегираните бюджети в образованието трябва да бъдат премахнати.

„Тази система на финансиране трябва да отпадне, защото се злоупотребява с нея. Това важи не само за средното образование, но и за висшето образование“, категоричен е Стойнев.

„Колкото повече студенти има, толкова по-добре за един университет и в край сметка българските деца получават една диплома, но за съжаление не получават и знания”, заяви още Драгомир Стойнев.

Той допълни, че с образователния министър Анелия Клисарова и с премиера са обсъдили възможността следващият бюджет да е по-ориентиран към образованието, така че да подготвят кадри.

Искаме да направим няколко пилотни проекта, така че българският бизнес веднага да има достъп до подготвени кадри, каза още Драгомир Стойнев.