Гимназисти половин ден в училище, половин ден на стаж

Гимназисти половин ден в училище, половин ден на стаж

Този месец ще бъде подписано споразумение между три министерства за връщане на системата, при която учениците ще учат половин ден, а другата половина ще стажуват по специалността си. Трите ведомства са образователното, социалното и икономическото.

Икономическият министър Драгомир Стойнев обяви, че целта е бизнесът да разполага с подготвени квалифицирани кадри, каквито в България все повече липсват и че образованието трябва да отговаря на нуждите на бизнеса.

Според него делегираните бюджети в образованието трябва да бъдат премахнати.

“Тази система на финансиране трябва да отпадне, защото се злоупотребява с нея. Това важи не само за средното образование, но и за висшето образование”, категоричен е Стойнев.

“Колкото повече студенти има, толкова по-добре за един университет и в край сметка българските деца получават една диплома, но за съжаление не получават и знания”, заяви още Драгомир Стойнев.

Той допълни, че с образователния министър Анелия Клисарова и с премиера са обсъдили възможността следващият бюджет да е по-ориентиран към образованието, така че да подготвят кадри.

Искаме да направим няколко пилотни проекта, така че българският бизнес веднага да има достъп до подготвени кадри, каза още Драгомир Стойнев.

Коментари във Facebook