Пловдивски гимназисти въртят търговия с униформи втора ръка в интернет.

Месец преди началото на новата учебна година в една от най-големите платформи за продажба в мрежата могат да бъдат намерени поне 40 обяви, установи проверка на „Марица“. Там цените са от два до три пъти по-евтини, отколкото ако униформата бъде закупена нова – започват от символичните 5 лв. за част от облеклото и достигат за 60 лв. за целия комплект.

Таванът държи униформа на ЕГ „Иван Вазов“, която се състои от пуловер с къс и дълъг ръкав, блуза с къс и дълъг ръкав и суитчър. Срещу 20 лв. с пълен комплект пък могат да се сдобият учениците от СУ „Патриарх Евтимий“ и ПГАСГ „Арх. Камен Петков”.

Има опция и за закупуване поотделно. До този вариант прибягват подрастващите, чиито родители са пресметнали, че така ще им излезе по-изгодно или искат да имат поне една резервна част от облеклото. Блузите и вратовръзките вървят по 5 лв., ризите и пуловерите без ръкав по 10 лв., а пуловерите с дълъг ръкав по 13 лв. Най-скъпи са суитчърите – по 16 лв.

Срещу сравнително по-ниско заплащане пък родителите на учениците до четвърти клас могат да се сдобият със сако, панталон, тениски с къс и дълъг ръкав. Всичко това ще им струва 15 лв. При тях също цените стигат до 50 лв. Това обаче е само в случаите, в които комплектът се състои от повече части.

В обявите за продажба на униформа втора ръка се посочва, че дрехите не са обличани повече от 4 пъти. Тези, които са избрали да купят на децата си нова такава, пък трябва да се бръкнат по-дълбоко в джоба – поне стотина лева. Един от евтините варианти включва блуза с дълъг ръкав за 16 лв., с къс за 14 лв., суитчър за 28 лв., пуловер за 21 лв., риза с дълъг ръкав за 27 лв. и вратовръзка за 13 лв. Всичко това прави 119 лв.

Родителите в социалните мрежи пък шеговито правят препратки с времето на социализма. „Аз бях толкова горда, когато облякох униформата си от Комсомола – сако и пола с емблемата на училището ми на ръкава. Чувствах се голяма и много си я харесвах. Като измислиха червените с квадратчетата, вече беше друго – никой не искаше да я носи“, пише една от майките.