Училища

Гимназии из страната протестират срещу закриването на паралелки

Математическата гимназия „Баба Тонка“ в Русе протестира срещу планираното намаляване на профилираните паралелки в училището за сметка на професионалните. Това е поредното училище, което изразява недоволство от решението на Министерството на образованието и науката, след училища във Враца, Бургас и Сливен, пише в. „Сега“.

Директорът на русенската математическа гимназия Милко Кунчев дори заплашва да съди регионалното звено на МОН – регионалното управление по образованието (РУО), ако излезе заповед за промени в паралелките. Идеята е профилираните паралелки да се намалят от 5 на 4 и да се намали приемът, което по изчисленията на директора ще доведе до съкращаване на учители и намаляване на делегирания бюджет с 35 хил. лв., или фалит.

Според директора на РУО – Русе, Росица Георгиева обаче гимназията може да се издържа и с 4 паралелки, а промяната така или иначе се налага, защото децата намаляват и бизнесът е отчаян от липсата на работна ръка с професионална подготовка. Освен в математическата гимназия има планове да се намалят с по една също паралелките и в още две от профилираните гимназии в Русе – Средно училище за европейски езици и „Възраждане“.

Още в началото на мандата си просветният министър Красимир Вълчев заяви, че политика на ведомството му ще е да насърчава увеличаването на приема в професионалните гимназии – както чрез финансови инструменти, така и чрез „постепенно ежегодно минимално административно увеличаване на приема в професионални паралелки“, припомня вестникът. „Трябва да осъзнаем, че има нужда от ученици, които да се включат в професионално обучение. След години във все по-голяма степен всички деца ще имат нужда от квалификация, отколкото от диплома за определена степен“, казва Вълчев.

Намерението за увеличаване на професионалните паралелки обаче на много места води до свиване на профилираните заради намаляващия брой на учениците въобще.

Срещу тенденцията от миналата седмица има протести също и във Враца. Там в СУ „Хр. Ботев“ се закриват две от трите им профилирани паралелки, като причините отново са намаляващият брой на децата и заявките на бизнеса за кадри. Протестиращите родители обаче изтъкват, че само две от работодателските организации са били питани за мнение, а те представляват малка част от бизнеса във Враца. Протестиращите предлагат решението да се отложи за след 3-4 години, тъй като много от децата вече са се ориентирали къде искат да кандидатстват и така би се ограничил изборът им.

Напрежение срещу преструктуриране на паралелките има и в Сливен, и в Бургас, обаче във Враца има също и застъпници на идеята за засилване на професионалното образование – директорите и представителите на професионалните гимназии там.

Училищата вече са готови с план-приема си след седми клас (срокът за това беше до 15 януари), но тепърва той ще се анализира от регионалните управления по образованието, които имат последната дума – до 30 март. Министърът на образованието одобрява план-приема само в неспециализираните училища с национално значение, осъществяващи профилирано и професионално обучение.

Източник: dnevnik.bg