Ученици

Гимназиите вече усещат „ехото“ на 1997-ма!

С близо 6 000 ще намелее броят на приетите ученици в седми клас, показва проверка на „Монитор“. Основната причина за това е демографската криза в страната, чийто своеобразен пик беше точно по времето, когато днешните 13-14 годишни са били новородени.

През 1997 година България се тресеше от незапомнена до момента икономическа криза, съпътствана с хиперинфлация и плачевно ниски доходи, които принуждаваха семействата да не планират деца.

6 000 тинейджъри са повече от достатъчни да запълнят всички столични гимназии в 8 клас, показва проверка на всекидневника.

Около 5100 гимназисти влязоха миналата година в столичните училища. В процентно съотношение кандидат-гимназисти за лято 2011 г. са с близо 10% по-малко от миналогодишните 63 366 кандидат-гимназисти в цялата страна.

Знаци за тази тенденция изплуваха още миналата година, когато близо 200 паралелки в цялата страна са останали незапълнени от обявения предварително план-прием за учебната 2010-2011 година, съобщиха от просветното министерство. От тях 133 са нулевите класове в професионалните гимназии, а 94 са празните профилирани паралелки.

Всички тези фактори принуждават от министерството да прибегнат до промени като например смъкване на горната граница за ученици в един клас на 26. От своя страна директорите на училищата държат са остане в сила настоящата схема – 18-28 ученици. Какво ще се случи на практика обаче ще стане ясно на 20 март, когато със заповед на министър Сергей Игнатов ще излезе план-приемът за 2010/2011.

„Заради демографската криза много е важно директорите внимателно да планират план-приема и съответно да предложат и програми и възможности в училище, които да привличат повече деца, и всичко да е съобразено с изискванията на пазара на труда“, коментира ситуацията зам.-министърът на образованието Милена Дамянова, цитирана от „Монитор“.