Ученици

Германски ученици световни шампиони по смятане наум

Учениците от Германия – Мартин Дреес на 12 г. и Андреас Бергер, с пет години по-голям, спечелиха световни титли по решаване на математически задачи… наум.

35 души от осем държави се събраха в немския град Йена за шампионата. Те сложиха пред себе си 45 страници със задачи, а единственото „снаряжение“ им бе химикалката.

За тези, които си мислят, че тестът е събиране и изваждане, както и по-сложното умножение и деление, трябва да се отбележи, че на състезателите им се е наложило например да изчислят корен квадратен от десетцифрено число – 7 533 198 43.

Световният шампион Андреас приключил за… 14 секунди (верният отговор е 86 794 – б.р.). Той се е справил с 80% от теста, което идва да ни докаже, че въпросната задача не е била най-трудната в него.

Андреас по всяка вероятност не е усетил болки при решаването на задачите, въпреки че както стана ясно наскоро, от математиката може и да боли, особено ако се притесняваш от задачата.

„В математиката няма нищо по-лесно от извличането на квадратен корен“, коментирал той успеха си след състезанието.

Форумът се организира от друг математически гений – Герт Митринг, който притежава осем световни титли по смятане наум за възрастни.

Герт фигурира и в Книгата на Гинес с постижение, от което можем да настръхнем. За някакви си 13.3 секунди той е извлякъл корен на 13-та степен от 100-цифрено число.

Още по темата